Koreansk mat

Koreansk mat är verkligen god med många härliga kryddor. I helgen blev lördagsmiddagen i koreansk stil. Jag måste leta upp en schysst koreansk restaurang i Stockholm. Någon som vet?? East har jag ju varit på ett antal gånger, men nu skulle jag vilja testa en restaurang med utpräglad koreansk mat. Nook på Södermalm ska vara en nykomling med koreanska och franska inslag. Den måste jag helt klart testa!
 
Testa gärna den här chilipicklade gurkan och de marinerade böngroddarna. Jag gjorde dubbel sats av båda tillbehören. Det var verkligen jättegoda tillbehör till glasnudelsallad och kyckling med koreansk inspirerad marinad.
 
I "min" glasnudelsallad brukar jag ha, förutom glasnudlar, mangold och en sojasås bestående av japansk soja, chiliflakes och färskriven ingefära. Såsen häller jag över nudlarna och blandar runt, sedan strör jag över sesamfrön. 
 
 
Chilipicklad gurka
4 port
 
1 stor gurka
1 tsk ättikssprit (12%)
1,5 tsk paprikapulver
1/2 tsk mortlade chiliflakes
2 tsk strösocker
1 tsk salt
 
Gör så här:
1. Skiva gurkan tunt, gärna med osthyvel-
2. Blanda ättika, paprikapulver, chiliflakes, socker, salt till en kryddpasta.
3. Vänd runt gurkan med kryddpastan i en bunke. Lägg en assiett
över och ställnågot tungt på, t ex morteln.
4. Låt stå ca 20 min i kylen.
5. Vänd runt gurkan i vätskan som bildats.
 
 
Marinerade böngroddar
4 port
 
180 g färska böngroddar
1 msk sesamfrön
2 tsk sesamolja
1-1,5 tsk salt
 
Gör så här:
1. Skölj böngroddarna i en bunke med vatten, ta bort de gröna som flyter upp till ytan.
2. Koka upp 1 l vatten och lägg ner groddarna i vattnet, häll genast av vattnet i ett
durkslag och skölj groddarna i kallt vatten, låt rinna av.
3. Rosta sesamfröna i en torr panna tills de är gyllene och börjar poppa.
4. Blanda groddarna med sesamolja, salt och sesamfrön.
 
Koreanska marinad till kött
till ca 500 g kött
 
1 finhackad gul lök
1 finhackad solo vitlök (en kinesisk vitlök utan klyftor)
4 msk soja
3 msk olja
2 msk strösocker
3 msk vatten
2 msk teriyakisås
Några stänk risvinäger
salt efter behov
sesamfrön
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0